en  
       

Nasze strony

       

Aktualności

  • 2016-07-15

Wsparcie serowarstwa na Podkarpaciu

Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia” wraz z partnerem projektu Uniwersytetem Rzeszowskim, Wydziałem Biologiczno-Rolniczym (Zakład Technologii Mleczarstwa) od kwietnia do 15 grudnia 2016 r. realizuje wspólny projekt pt. „Wsparcie serowarstwa na Podkarpaciu: ocena mleka surowego oraz higieny produkcji i bezpieczeństwa produktu wprowadzanego do obrotu”. Projekt realizowany jest w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Celem realizowanego projektu jest zbadanie higieny pozyskiwania mleka oraz jakości mleka surowego wytwarzanego w gospodarstwach indywidualnych Podkarpacia, które chcą się zająć lub zajmują się produkcją sera, a planują w przyszłości jego sprzedaż. Dzięki przeprowadzeniu badaniu producenci uzyskają informację na temat bezpieczeństwa ich produktów oraz zgodności produkcji z obowiązującymi wymogami, co pozwoli na sprzedaż produktów w przyszłości. Realizacją przedsięwzięcia objętych jest kilka podmiotów - gospodarstw z woj. Podkarpackiego, zajmujących się sprzedażą (w jakiejkolwiek formie) lub planujących taką sprzedaż rozpocząć.

Uzyskane wyniki (przedstawione w formie raportu) posłużą również do popularyzacji serowarstwa rzemieślniczego na terenie województwa podkarpackiego.

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

 

««

Wyszukiwarka

ok

Realizowane projekty


 




 



Fb


 
realizacja: ideo
"Pro Carpathia" 35-064 Rzeszów, ul. Rynek 16/1 | 017 852-85-26 | od 8:00 do 16:00 | Polityka Prywatności