Fundusz Promocji Produktu Regionalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego – PRZEDSIĘBIORCY (FPPRTEP):
Celem Funduszu Promocji Produktu Regionalnego/Tradycyjnego/Ekologicznego jest wsparcie przedsiębiorców - producentów i wytwórców produktów regionalnych, lokalnych, ekologicznych oraz zbieraczy leśnych.
Obszar projektu obejmuje województwo podkarpackie z wyłączeniem powiatu leskiego, sanockiego i bieszczadzkiego oraz 4 gmin powiatu rzeszowskiego: Tyczyn, Chmielnik, Błażowa, Hyżne.
Podmiotami uprawnionymi do złożenia wniosku o dofinansowanie w ramach konkursu są:
- osoby fizyczne, które podejmują lub wykonują działalność wytwórczą w rolnictwie lub działalność gospodarczą, na zasadach określonych w ustawie z dnia 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej, ustawie z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych, a także ustawie z dnia 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym, z wyłączeniem osób ubiegających się o dofinansowanie produkcji, przetwarzania i obróbki mięsa;
- podmioty prowadzące/zamierzające prowadzić sprzedaż produktów pochodzenia zwierzęcego w ramach działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) określoną w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 8 czerwca 2010 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej;
- zbieracze płodów runa leśnego działający/planujący działać zgodnie z ustawą z dnia 28 września 1991 r. o lasach, ustawą z dnia 16 kwietnia 2004 r. o ochronie przyrody oraz Rozporządzenie Ministra Ochrony Środowiska w sprawie szczegółowych zasad ochrony i zbioru płodów runa leśnego oraz zasad lokalizowania pasiek na obszarach leśnych;
- pozostałe tworzone/istniejące mikro, małe i średnie przedsiębiorstwa (MŚP), spełniające kryteria, o których mowa w Rozporządzeniu KE (WE) NR 800/2008 z dnia 6 sierpnia 2008 r. uznającym niektóre rodzaje pomocy za zgodne ze wspólnym rynkiem w zastosowaniu art. 87 i 88 Traktatu (ogólne rozporządzenie w sprawie wyłączeń blokowych), z wykluczeniem MŚP ubiegających się o dofinansowanie produkcji, przetwarzania i obróbki mięsa;
Dotacja może być przyznana uprawnionym podmiotom na realizację projektów między innymi w zakresie:
- budowy, rozbudowy, przebudowy i adaptacji podmiotu produkcyjnego lub usługowego;
- zakupu nowego i unowocześnienia dotychczas posiadanego sprzętu i wyposażenia niezbędnego do prowadzenia działalności;
- zakupu pozostałych środków trwałych niezbędnych do prowadzenia działalności;
- inwestycji z zakresu zmian w procesie produkcyjnym lub sposobie świadczenia usług oraz związanych z dywersyfikacją produkcji poprzez wprowadzenie nowych/ulepszenie istniejących produktów lub usług,
- inwestycji z zakresu informatyzacji, a także zastosowania i wykorzystania technologii gospodarki elektronicznej oraz technologii informatycznych i komunikacyjnych (ICT);
- wdrażania i stosowania technologii zapobiegania zanieczyszczaniu środowiska (z wyłączeniem Przedsiębiorstw, dla których minęły okresy dostosowawcze w zakresie wdrożenia i zgodności z unijnymi dyrektywami)
Zasady dofinansowania:
dla osób rozpoczynających działalność gospodarczą:
· Maksymalny poziom dofinansowania (% wydatków kwalifikowalnych) - 70%
· Minimalna kwota dofinansowania wydatków kwalifikowalnych (PLN) - 5 000,00
· Maksymalna kwota dofinansowania (PLN) - 40 000,00.
dla osób prowadzących działalność gosp. podmiotów i przedsiębiorstw:
· Maksymalny poziom dofinansowania (% wydatków kwalifikowalnych) - 60%
· Minimalna kwota dofinansowania wydatków kwalifikowalnych (PLN) - 5 000,00
· Maksymalna kwota dofinansowania (PLN) - 40 000,00.