1 maja br. w Koniakowie na Śląsku Cieszyńskim odbyło się tradycyjne „Miyszani owiec”. Redyk rozpoczął się o godz. 11 otwarciem wystawy dokumentów sałaszniczych. Następnie pod oprawą muzyczną kapeli góralskiej z Koniakowa rozpalona została watra w Kolybie na szańcach i przeprowadzono owce od gazdów w kierunku koszora. W samo południe miał miejsce tradycyjny obrzęd miyszanie owiec (modlitwa, okadzenie stada, mieszanie stada wokół moja oraz uroczyste wyjście owiec na szałas). Kolejnymi punktami programu były: koncert góralskiej kapeli, prelekcja pasterska z pokazem klagania mleka oraz warsztaty obróbki runa owczego i wełny owczej. W godz. 10-14 chętni mogli uczestniczyć w warsztatach koronki koniakowskiej. Natomiast przez cały dzień odbywały się pokazy obróbki wełny, warsztaty wyrobu koszy z wikliny i bibułkarstwa, jak również degustacje serów z bacówki.
„Miyszani owiec” zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Gospodarczych DELTA PARTNER, które jest partnerem projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”.
Fot. J.Michałek
««