„Bačov ražeň“ to nazwa kolejnych warsztatów kulinarnych, które zostały zorganizowane dla dzieci i młodzieży we wsi Ladomírov. Celem warsztatów było zapoznanie dzieci z wołoską dietą, szczególnie umożliwienie im możliwości samodzielnego przygotowania różnych potrwa z baraniny i mięsa owczego. Szef kuchni, który był już po raz kolejny na naszych warsztatach Pan František Jurčišin, przygotował „owcze“ menu oraz składniki. Z dużą cierpliwością tłumaczył wszystko zainteresowanym dzieciom. Pomocą szefa kuchni była Pani Ľubica Talarovičová szefa Detská organizácia Fénix. Zadaniem młodych szefów kuchni było przygotowanie pasterskiego menu:
• przekąska: domowy ser podawany z szynką,
• zupa: „Demikát Sheep“ ze smażonym boczkiem,
• danie główne - Bačovská fujara (Spice) z chlebem gospodarza,
• deser: pasterskie ciasteczka.
Menu zostało przygotowane w całości. Po skończeniu pracy dzieci mogły spróbnować tego co przygotowały, a następnie odbyła się degustacja przygotowanych potrwa przez zaproszonych gości.
Organizatorem warsztatów był Partner 1 projektu tj. Detská organizácia Fénix, o.z. Základná organizácia Snina. Zdjęcia wykonał: Jozef Talarovič.
««