W ramach Szlaku Kultury Wołoskiej 10 grudnia 2017 r. w Domu Kultury w Zázrivej odbyło się spotkanie, przeznaczone dla dla wszystkich miłośników tradycyjnych i unikalnych receptur, dziedzictwa kulturowego i kulinarnych umiejętności naszych babć. W spotkaniu wzięło udział 10 szefów kuchni i osób, które używają tradycyjnych, mniej tradycyjnych i prawie zapomnianych przepisów. Podczas spotkania jego uczestnicy mogli nie tylko dzielić się swoimi doświadczeniami i przepisami kulinarnymi, a także wieloma nazwami i daniami które każdy z nich gotuje troszkę inaczej, sprawiają że każde teoretycznie to samo danie, jest zupełnie inne. Uczestnicy i goście mieli okazję skosztować takich jak: „Glgan (z masła i bekonu oraz sera owczy), kabaca, opekance, ciastka, ciasta, trzy rodzaje kapuśniaka, soczewicy, grochu lub ziemniaków, zupy z kapusty. Miejscowość Zázrivá znana jest z pięknych i surowych dolin, unikalnej tradycyjnej architektury i zachowania lokalnych tradycji. W przeszłości życie w tych dolinach było ciężkie, krajobraz między górami nie pozwalał na przynoszenie wielu trudniejszych upraw, więc lokalna gastronomia dostosowana była do lokalnej produkcji i gospodarki.
Organizatorem warsztatów był Obec Zázriva.
««