en  
       

Nasze strony

       

Aktualności

  • 2018-03-12

Warsztaty kulinarne prezentujące potrawy kuchni regionalnej

W Rzeszowie 6 marca 2018 r. odbyły się warsztaty kulinarne prezentujące potrawy kuchni regionalnej, charakterystycznej dla pogranicza polsko-słowackiego i kultury pasterskiej. Warsztaty prowadził kucharz Janusz Pyra, specjalizujący się w potrawach, w których stosuje się tradycyjne receptury i lokalne produkty. Ceni dawną kuchnię pogranicza, szczególnie z wykorzystaniem dziczyzny, ale nie są mu obce dania z baraniny czy jagnięciny.

Celem warsztatów kulinarnych prezentujących potrawy kuchni regionalnej było nabycie lub poszerzenie wiedzy oraz umiejętności praktycznych m.in. w zakresie przygotowania i podania tradycyjnych potraw regionalnych, przygotowanych z lokalnych produktów oraz dawnych recept, charakterystycznych dla regionu nawiązujących do idei projektu. Warsztaty kulinarne nawiązywały do dziedzictwa osadników wołoskich jednych z „Ojców Europy”, depozytariuszy i emisariuszy kultury gór, których wędrówki miały bardzo duże znaczenie dla kształtowania krajobrazu oraz kultury Karpat.

Na początku warsztatów zostały przedstawione założenia i idea projektu Szlak Kultury Wołoskiej. Ponadto uczestnicy poznali historię kuchni regionalnej, charakterystycznej dla pogranicza polsko-słowackiego charakterystycznych dla regionu. Następnie prowadzący warsztaty p. Janusz Pyra dokonał podziału tuszy jagnięcej na elementy kulinarne oraz pokazał sposób ich poprawnego wykrojenia. Następnie zostały one (m.in. comber, łopatkę, gicz i udziec) poddane procesowi obróbki termicznej. Część z uczestników zajęć na grillu smażyła kotlety jagnięce. Kolejnym punktem warsztatów były podobne działania z wykorzystaniem łopatki baraniej i dodatkowo przygotowanie kasz: pęczak i gryczanej zgodnie z dawnymi recepturami.

Warsztaty zostały zorganizowane przez Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju i Promocji Podkarpacia „PRO CARPATHIA”, które jest Partnerem Wiodącym w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej” realizowanego z Programu Współpracy Transgranicznej Interreg V-A Polska-Słowacja 2014-2020 współfinansowanego ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego. Zdjęcia wykonał: Krzysztof Zieliński.
««

Wyszukiwarka

ok

Realizowane projekty


 




 



Fb


 
realizacja: ideo
"Pro Carpathia" 35-064 Rzeszów, ul. Rynek 16/1 | 017 852-85-26 | od 8:00 do 16:00 | Polityka Prywatności