W dniu 2 maja 2018r. odbyły się w Centrum Pasterskim w Koniakowie warsztaty kulinarne pn. „Zdrowe, bo owcze” w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”. Uczestnicy warsztatów w trakcie pokazu wyrobu tradycyjnych serów regionalnych zrobili z mleka owczego bundz, uczyli się również jak gotować żyntycę i hurdę. Omówiono proces dojrzewania sera i jego dalszej przeróbki, tak by powstała bryndza. Zaprezentowane zostały drewniane sprzęty pasterskie, pokazano do czego służą i jak z nich korzystać, a także jak o nie dbać, by właściwie spełniały swoje funkcje i służyły przez wiele lat. W trakcie warsztatów kulinarnych skupiono uwagę na potrawach baraniny i jagnięciny, uczestnicy przygotowywali tradycyjne dania kuchni wołoskiej takie jak rosół jagnięcy z miętą i rozmarynem, kwaśnica na baraninie. Przygotowywano równie pierogi z serami owczymi, podano do degustacji również tradycyjne wędliny regionalne. Warsztaty poprzedzone były krótką prelekcją pt. „Zdrowe bo owcze”.
Wydarzenie zostało zorganizowane w ramach Szlaku Kultury Wołoskiej przez Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Gospodarczych Delta Partner. Zdjęcia wykonał p. Edward Krysta.
««