en  
       

Nasze strony

       

Aktualności

  • 2018-05-14

Tradycyjne Miyszani Owiec w gminie Istebna

Tradycyjnie 2 maja w Koniakowie odbył się obrzęd mieszania owiec, które przez najbliższe pół roku baca Piotr Kohut wraz z juhasami będzie wypasał na terenie Ochodzitej w Koniakowie, Beskidu Śląskiego i Żywieckiego. Tegoroczna edycja wydarzenia składała się z prelekcji poświęconej dawnym obrzędom związanym z rozpoczęciem wypasu owiec, rozpalenie watry i tradycyjne obrzędy, koncert kapeli góralskiej, pokaz klagania mleka, liczne warsztaty  prezentacje rękodzieła oraz wystawa pasterska i degustacja serów.

Początek imprezy rozpoczął się o godzinie 11.00. Tradycyjne Miyszani Owiec odbyło się w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”. O godz. 11:00 przywitano gości, prelekcję na temat obrzędów pasterskich poprowadzili wspólnie – Maria Kohut – Prezes Fundacji Pasterstwo Transhumancyjne, Małgorzata Kiereś – etnograf, Kierownik Muzeum Beskidzkiego w Wiśle oraz Andrzej Gąsienica Makowski –Prezes Towarzystwa Produktu Górskiego. Oprawę muzyczną wydarzenia prowadziła kapela góralska „Zwyrtni” z Koniakowa, na scenie wystąpił Zespół Regionalny Koniaków. Swoją muzykę zaprezentowali też Zbójnicy. Przeprowadzono obrzędy wołoskie: rozpalenie watry w kolybie, okadzanie koszora, mieszanie owiec wokół moja, modlitwa i poświęcenie stada. Gazdowie przyprowadzili łącznie ponad 1000 owiec. Wydarzenie przyciągnęło ogromną liczbę turystów i mieszkańców, którym zaprezentowano sery regionalne, dla wszystkich uczestników przygotowana została  degustacja serów.

Wydarzenie zostało zorganizowane przez Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Gospodarczych Delta Partner. Zdjęcia wykonał p. Edward Krysta.
««

Wyszukiwarka

ok

Realizowane projekty


 




 



Fb


 
realizacja: ideo
"Pro Carpathia" 35-064 Rzeszów, ul. Rynek 16/1 | 017 852-85-26 | od 8:00 do 16:00 | Polityka Prywatności