W dniu 8 maja we wsi Ladomírov w rejonie domków turystycznych odbyły się już po raz trzeci warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży, które zostały zorganizowane w ramach projektu Szlak Kultury Wołoskiej. Celem warsztatów była nauka jak gotować potrawy wołoskie, czyli takie które są przygotowywane z różnych produktów owczych. Potrawy były przygotowywane pod okiem doświadczonego szefa kuchni Pana Franciszka Jurčišin, który z wielką cierpliwością odpowiadał na wszystkie pytania uczestników warsztatów, a było ich wiele. Dzieci przygotowywały m.in. smażono ziemniaki - kulki z twarogiem ze śmietaną, zupę krem z bryndzy ziemniaczanej z grzankami. Jako danie główne przygotowano szaszłyk i stek z pieczonymi ziemniakami i domową surówką. Na deser mali kucharze podali rozkwitający strudel jabłkowy. Warsztaty zostały przygotowane przez Detská organizácia Fénix, o.z. Základná organizácia Snina.
««