W dniach 23-24 czerwca bieżącego roku w Ochotnicy Górnej odbyły się warsztaty kulinarne produkcji sera. Po powitaniu uczestników przez prezesa Oddziału Związku Podhalan w Ochotnicy górnej zebrani mogli wysłuchać dwóch referatów: „Szlak Kultury Wołoskiej – początek drogi” – które wygłosili Zdzisław Błachut, Krzysztof i Jadwiga Wielgus oraz „Pasterstwo w Gorcach”, który przedstawił Jarosław Buczek, działacz Związku Podhalan, baca. Uczestnicy spotkania mogli też obejrzeć okolicznościową wystawę poświęconej pasterstwu. Po obiedzie w amfiteatrze przy WOK Ochotnica Górnej zostały przeprowadzone warsztaty z zakresu przetwórstwa mleka krowiego. Pierwszy dzień zakończyła degustacja produktów pasterskich/ serów.
Drugi dzień to kontynuacja warsztatów, tym razem z zakresu produkcji mleka owczego. Dlatego też uczestnicy przenieśli się do bacówki „Na Jamne”. Tam po zapoznaniu z historią miejsca, baca Jarosław Buczek poprowadził warsztaty. Po ich zakończeniu uczestnicy mogli spróbować własnych wyrobów. Warsztaty zakończyła wspólna msza św. we „Wojtyłowej Gazdówce” na Skałce w intencji baców, juhasów i gazdów oraz posiady przy watrze. Mszę poprowadził kapelan Związku Podhalan, proboszcz ochotnicy G. ks. Stanisław Kowalik. Warto wiedzieć, że nazwa miejsca wzięła się od pobytu w tym miejscu bp Karola Wojtyły ze studentami- spędzał tu wakacje. Warsztaty dla 15 uczestników zorganizowała rodzina Buczków z Ochotnicy zajmująca się tradycyjnym pasterstwem od wielu lat.
Organizatorem wydarzenia był Związek Podhalan w Polsce, który jest partnerem projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”.
Julian Kowalczyk
Związek Podhalan w Polsce
Zdjęcia wykonali: Małgorzata Buczek, Zdzisław Błachut oraz Julian Kowalczyk.