W dniu 17 czerwca 2017 r. odbyły się w Centrum Pasterskim w Koniakowie warsztaty kulinarne pn. „Smaki Karpat – Czas na bryndzę” w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”. Uczestnicy warsztatów w trakcie pokazu wyrobu tradycyjnych serów regionalnych zrobili z mleka owczego bundz, powstały również tradycyjne sery gazdowskie w drewnianych formach serowarskich. Omówiono proces dojrzewania sera i jego dalszej przeróbki, tak by powstała bryndza. Zaprezentowane zostały drewniane sprzęty pasterskie, pokazano do czego służą i jak z nich korzystać, a także jak o nie dbać, by właściwie spełniały swoje funkcje i służyły przez wiele lat. W trakcie warsztatów kulinarnych skupiono uwagę na potrawach z bryndzy owczej, uczestnicy przygotowywali tradycyjne dania kuchni pasterskiej takie jak mamałyga z bryndzą, placki ziemniaczane z bryndzą oraz zupę „bryndzówkę” na bazie wywaru z jagnięciny beskidzkiej. Przygotowywano również współczesne potrawy m.in pierogi z bryndzą, pasty bryndzowe oraz zapiekanki z bryndzą. Zaproszono turystów i gości odwiedzających w tym dniu Centrum Pasterskie w Koniakowie do degustacji wszystkich przyrządzonych dań.
Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Gospodarczyk DELTA PARTNAER, które jest partnerem projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”.
Zdjęcia wykonał:
««