en  
       

Nasze strony

       

Aktualności

  • 2017-06-21

Warsztaty kulinarne w Koniakowie

W dniu 17 czerwca 2017 r. odbyły się w Centrum Pasterskim w Koniakowie warsztaty kulinarne pn. „Smaki Karpat – Czas na bryndzę” w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”. Uczestnicy warsztatów w trakcie pokazu wyrobu tradycyjnych serów regionalnych zrobili z mleka owczego bundz, powstały również tradycyjne sery gazdowskie w drewnianych formach serowarskich. Omówiono proces dojrzewania sera i jego dalszej przeróbki, tak by powstała bryndza. Zaprezentowane zostały drewniane sprzęty pasterskie, pokazano do czego służą i jak z nich korzystać, a także jak o nie dbać, by właściwie spełniały swoje funkcje i służyły przez wiele lat. W trakcie warsztatów kulinarnych skupiono uwagę na potrawach z bryndzy owczej, uczestnicy przygotowywali tradycyjne dania kuchni pasterskiej takie jak mamałyga z bryndzą, placki ziemniaczane z bryndzą oraz zupę „bryndzówkę” na bazie wywaru z jagnięciny beskidzkiej. Przygotowywano również współczesne potrawy m.in pierogi z bryndzą, pasty bryndzowe oraz zapiekanki z bryndzą. Zaproszono turystów i gości odwiedzających w tym dniu Centrum Pasterskie w Koniakowie do degustacji wszystkich przyrządzonych dań.   

Organizatorem wydarzenia było Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw Gospodarczyk DELTA PARTNAER, które jest partnerem projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”.

Zdjęcia wykonał:
««

Wyszukiwarka

ok

Realizowane projekty


 




 



Fb


 
realizacja: ideo
"Pro Carpathia" 35-064 Rzeszów, ul. Rynek 16/1 | 017 852-85-26 | od 8:00 do 16:00 | Polityka Prywatności