Fundusz Grantów Programu "Agro Smak 2"
„Regionalny produkt w masowym odbiorze” – w poszukiwaniu regionalnych produktów na Podkarpaciu
Projekt realizowany w ramach Funduszu Grantów Programu "Agro Smak 2", zarządzanego przez Fundację Fundusz Współpracy.
Realizacja projektu pozwoli na upowszechnienie tej wiedzy na skalę masową, wypromuje także istniejące już produkty regionalne i utrwali ich znajomość wśród konsumentów. Co więcej pozwoli na wyodrębnienie potencjalnych produktów regionalnych jeszcze nie zarejestrowanych, a urządzenie konkursu w popularnym dzienniku pozwoli na ich zebranie i systematyzację. Wywoła także wręcz regionalną debatę na temat istnienia produktów podkarpackich, pozwoli na odnalezienie starych, zapomnianym przepisów i sposobów produkcji.
W ramach projektu zostaną zrealizowane 2 wizyty studyjne. Pierwsza – objazd zakładów i warsztatów zajmujących się na Podkarpaciu produkcją zarejestrowanych produktów regionalnych (m.in. Ulanów, Białobrzegi k. Łańcuta, Mszana), drugi objazd dziennikarski, tym razem miejsc występowania potencjalnych wyrobów, spełniających zasady obowiązujące produkt regionalny, ale jeszcze nie zarejestrowanych. Do nich można zaliczyć np. powidła z Krzeszowa (k. Niska), rosolisy z Łańcuta, podkarpackie wina (winnica Golesz Romana Myśliwca koło Jasła), nalewki pani Czesi (Leżajsk), polędwica marszałkowska (Zakład Smak Eko z Górna) czy wreszcie ser karpacki. Ostatni wyjazd będzie efektem ogłoszonego konkursu na poszukiwanie kolejnych produktów regionalnych, zachęcając czytelników do przesyłania wyszperanych recept i przepisów jak i uwagi w tym temacie.
Projekt realizowany był od czerwca do września 2006 r.