Projekt realizowany w okresie kwiecień – lipiec 2007 roku, w ramach Programu Fundacji Fundusz Współpracy, Agro Smak2.
Projekt miał na celu zaktywizowanie środowisk lokalnych w kierunku rozwoju kulinarnych produktów regionalnych i lokalnych na terenie województwa podkarpackiego, przygotować kadrę - lokalnych liderów, doradców i animatorów - do działania w wyżej wymienionym zakresie.
Planowana liczba adresatów projektu wynosiła 60 osób. Głównym produktem projektu było stworzenie grupy liderów zajmujących się doradztwem i wspieraniem rozwoju regionalnych produktów kulinarnych. Przeprowadzona została także inwentaryzacja w skali województwa tych produktów. W efekcie tego powstał szlak podkarpackich produktów kulinarnych (mający charakter oferty komercyjnej-turystycznej), strona internetowa z bazą danych – http://www.podkarpackiesmaki.pl/ oraz wydawnictwa informacyjno-promocyjne.
Działania przeprowadzone zostaną w formie szkoleń, konsultacji opracowań eksperckich publikacji oraz akcji informacyjno-promocyjnych.
Do realizacji projektu zostaną zaangażowani eksperci doświadczeni w zakresie marketingu i rozwoju produktu lokalnego, turystyki i promocji.