en  
       

Nasze strony

       

Polsko - Słowackie Święto Chleba

7 sierpnia 2011 r. (niedziela) od godz. 13.00 - już po raz jedenasty w Gospodarstwie Agroturystycznym „U Flika”, odbyło się  „Święcie Chleba - od ziarenka do bochenka – wypiek tradycyjnego chleba karpackiego” w Dźwiniaczu Dolnym.

Pierwszą edycję Święta w 2000 r. odwiedziło blisko 200 osób, dziś tę liczbę należy szacować na dziesięć razy większą. Z pierwotnie pojedynczego wypieku zrobiły się cztery wsady, a z jednego zespołu ludowego w tym roku zrobiło się 7, i to oprócz polskich także ze, Słowacji czy Ukrainy.

Poza wypiekiem, oprawą muzyczną i taneczną, można było podczas festynu skosztować i innych smakołyków. Obecna już jedenasta edycja organizowana była przez Galicyjskie Gospodarstwa Gościnne – Bieszczady oraz Stowarzyszenie Pro Carpathia. Impreza może się odbyć dzięki realizowanemu wspólnie projektowi „Produkty tradycyjne szansa na rozwój”, który współfinansowany jest przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz budżetu państwa za pośrednictwem Euroregionu Karpackiego w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Rzeczpospolita Polska – Republika Słowacka 2007 - 2013

W najbliższą niedzielę impreza rozpoczyna się o godz. 13.30 i potrwa jak zwykle do późnych godzin wieczornych. Roman Glapiak zaprasza na nią wielbicieli dobrego chleba wypiekanego w specjalnym piecu chlebowym na wolnym powietrzu, w tradycyjny sposób na liściu chrzanu i kapusty, podawanego z masłem, smalcem i ogórkiem.

W programie znalazły się występy słowackiego zespołu pieśni i tańca „Makovica” oraz zespołu muzycznego „Pajtacze", kapel z Ukrainy „Tarasowa Nicz” oraz „Dniestrowskie Zorze” z Odessy. Polski akcent na imprezie zaprezentują zespoły „Młoda Harta”, „Berdo” oraz „Watra”, który nawiązuję do dawnej kultury bojkowskiej. Część artystyczna na „Święcie Chleba” zostanie zakończone przez grupę tancerzy ognia, którzy nawiązują do tradycji ognia i jego znaczenia w kulturze dawnych mieszkańców Bieszczadów.

W trakcie imprezy  zaprezentowane zostały wyroby regionalne (rękodzielnicze, rzemieślnicze) bieszczadzkich artystów, które będzie można kupić oraz przysmaki kulinarne.

Przedsięwzięciu patronuje Marszałek Województwa Podkarpackiego.
Patronat medialny objęło Polskie Radio Rzeszów.
Roman Glapiak rozpoczynający imprezę
Roman Glapiak...
Chleb przed włożenie do pieca
Chleb przed włożenie...
Po wypieku
Po wypieku
Wolontariusze
Wolontariusze

Wyszukiwarka

ok

Realizowane projekty


 




 



Fb


 
realizacja: ideo
"Pro Carpathia" 35-064 Rzeszów, ul. Rynek 16/1 | 017 852-85-26 | od 8:00 do 16:00 | Polityka Prywatności