Zamówienie dotyczy wykonania tłumaczeń pisemnych, zwykłych wynikających z obowiązków związanych ze sprawozdawczością w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”.... »»
2017-07-03
Pálenie svätojánskej vatry a pastierske tradície
W dniach 22-24 czerwca br. we wsi Orawska Polhora na Słowacji odbyło się wydarzenie „Pálenie svätojánskej vatry a pastierske tradície” w ramach Szlaku Kultury Wołoskiej. ... »»
2017-06-30
Warsztaty- kuchnia pasterska w Ochotnicy Górnej
W dniach 23-24 czerwca bieżącego roku w Ochotnicy Górnej odbyły się warsztaty kulinarne produkcji sera. ... »»
2017-06-29
Świętojański Sałasz w Kamesznicy
Jednym z niezwykłych dni w kalendarzu kultury ludowej był i jest dzień wspomnienia św. Jana Chrzciciela, przypadający na 24 czerwca.
... »»
2017-06-26
Redyk w Brennej
Redyk, czyli wypas owiec na „groniach” rozpoczynał się każdego roku w maju, najczęściej po św. Wojciechu, kiedy to górale wychodzili z bydłem wałaskim na hale, zakładali sałasze, budowali koszory. ... »»
2017-06-21
Warsztaty kulinarne w Koniakowie
W dniu 17 czerwca 2017 r. odbyły się w Centrum Pasterskim w Koniakowie warsztaty kulinarne pn. „Smaki Karpat – Czas na bryndzę” w ramach projektu „Szlak Kultury Wołoskiej”. ... »»
2017-05-29
Warsztaty zielarskie w Zawadce Rymanowskiej
27 maja br. w gospodarstwie turystycznym „Farfurnia” w Zawadce Rymanowskiej odbyły się warsztaty zielarskie. ... »»
2017-05-24
Redyk Karpacki - na pasterskim szlaku
W dniach 19-21 maja w Ustrzykach Górnych w ramach projektu odbyła się impreza pn. „Redyk Karpacki – na pasterskim szlaku”.... »»
2017-05-19
Redyk w Zazrivie
We wsi Zázrivá na Słowacji 14 maja br. został otwarty sezon pasterski. ... »»
2017-05-17
Redyk Wiślański na Cieńkowie
Redyk Wiślański odbył się w sobotę 13 maja na Cieńkowie.... »»